Bizonyosan hallottál már – akár a hírekben is – arról, hogy valaki kriptót bányászott. Sőt, még ha nem is látod át még teljesen, hogyan is történik. Alapesetben számítógépen szokás bányászni, de most már gyakran hallhatunk arról, hogy régi és új telefonok vannak töltőn hagyva, hogy a háttérben bányásszanak. De vajon ez tényleg működik, hogyan tudsz beszállni, van egyáltalán bármi értelme? Megpróbálunk választ adni a kérdéseidre.

Azonban azt érdemes előre leszögezni, hogy ezek a mobilon is alkalmazható bányász megoldások nem teszik lehetővé azt, hogy degeszre keresd magad. Ez hasonló ahhoz, hogy az online kaszinók világában a rulettet pénzkereseti módként tartották számon, pedig aki egy kicsit is ismeri a szerencsejátékok világát, tudja, hogy ez nem így van. A rulett online kiadásai ugyan könnyű játékot biztosítanak, nincs olyan stratégia, ami szavatolja a folyamatos nyerést. De annyit hozzá tehetünk, hogy a rulett legalább nem teszi a tönkre a telefonod, és nem kell hozzá állandóan töltőn lennie a készüléknek.

Mobil kriptobányászat – Működik?

Az igazság az, hogy valóban működhet az Android bányászat, még úgy is, ha egy sereg indokot találsz arra, ne aknázd ki a kriptobányászat ezen módozatát. A telefon használata kripto érmék bányászatához közel sincs annyira hatékony, mint ahogy a hagyományos módszer. Az okostelefonnal folyó kriptobányászat bizonyára nem fog elégséges jó hasznot hozni ahhoz, hogy a mai helyzetét nézve megérje a ráfordított igyekezetet és időt.

Ennek oka nem az, hogy az okostelefonok nem elég erősek vagy gyorsak ahhoz, hogy erre a célra használd őket. Ennek az az oka, hogy a profik robusztusabb gépeket és szoftvereket használnak, amelyek szinte feleslegessé teszik a telefonok minimális hozzájárulást a blokklánchoz. A számítógéppel bányászók egyértelműen jobban keresnek vele.

A bányászat egyébként azt takarja, hogy a bányászgépek a blokkláncon érvényesítik az ügyleteket. A processzor és a grafikus processzor számítási erejét használják fel, ami alapvetően növeli a készülékek áramfelvételét.

A kriptopénzek bányászata egyfajta iparág, és az egyszeri felhasználó számára nehezen válik profitálóvá, ezért vannak kifejezetten a bányászatra létrehozott programok és alkalmazások. A bányászok jelenleg már fejlett bányászati felszerelésekbe helyezik a profitjuk egy részét, hogy nagyobbítsák a haszonkulcsukat. Ebből megszületett a pool-jellegű bányászat is. Az újítások egyértelmű célja az, hogy a lehető legtöbb számítási teljesítmény jöjjön létre, így javuljon a bányászat teljesítménye és növekedjen a bányász részesedése.

Így megy ez mobilon is, de ehhez viszonyítva lényegesen kisebb méretben. A bányászpoolhoz betársulhatsz mobilon is. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy alacsony lesz a hozzájárulásod, és emiatt a részesédes is.

Így bányászhatsz Bitcoin-t és más kriptót Androidon

Nézzük meg mi a különbség aközött, hogy egyedül bányászol, vagy egy poolon belül csinálod.

Egyéni bányászat Androidon

Ha mobilon szeretnél bányászni, kicsit nehézkes feladat elé állítod magad. Mivel a bitcoin továbbra is a legnépszerűbb kriptopénz, így ennek bányászása nyújthatja majd számodra a legjobb eredményeket, és ehhez találhatsz a leghamarabb alkalmas alkalmazást. A telefonodnak egyébként hónapokba telhet kibányászni akár egy aprócska frakcióját is egy egész bitcoinnak. Emiatt érdemes lehet inkább a másik bányászati módozathoz fordulni, ahol rövidebb időn belül juthatsz bevételhez.

Kriptovaluta Mining Pool – Bányászcsoportok

Ezek olyan bányászcsoportok, amelyeknek szerverek adnak otthont, és amelyekben mindenki hozzájárul a tranzakciók feltöréséhez használt számítási erőforrásokhoz. Ha egy pool sikeresen dekódol egy kriptotranszfert, akkor minden tag megkapja a részesedését az általa hozzáadott számítási teljesítmény alapján.

Vannak olyan androidra létrehozott kriptobányászati alkalmazások, amelyek használatához csatlakoznod kell egy poolhoz. Nem valószínű, hogy megtalálod, melyik pool a legjobb, de nem is kell annyira rágörcsölni a dologra. Mielőtt azonban csatlakoznál egy bányászpoolhoz, mérlegelned kell annak méretét. Ez határozza meg a kifizetés rendszerességét (tehát a nagy poolok gyakrabban fizetnek), a fizetendő díjakat és a jutalmazás módját. A legtöbb PPS (Pay-per-share) poolnak van egy fix összege, amelyet minden alkalommal kisorosolnak, amikor egy kriptoblokk részesedését leadják. Ezzel szemben a pontszám-alapú poolok csak a részvények egy részét fizetik ki, amit mérlegelnek, amikor benyújtják a részüket.

Kiprábálható alkalmazások mobil bányászatra

Ha megszületetett benned a döntés, hogy szeretnél részt venni a kripto-őrületben, és a mobilod használatával kezded a bányászatot, akkor az első lépés, hogy letöltöd a megfelelő alkalmazást. Amikor ezzel megvagy, akkor jobb, ha hozod is a töltőt, mert innentől kezdve a készüléked akkumulátora hamar lemerülhet.

  • MinerGate Mobile Miner: A Miner egy olyan alkalmazás, ami nem csak bányászásra van kitalálva, de tárcaként is üzemel. Ha letöltöd, akkor láthatod, hogy több népszerű kriptopénzt is támogat, így nem kell feltétlenül a Bitcoin-ra hagyatkoznod.
  • Bitcoin Miner: Mondhatjuk, hogy ez az egyik (ha nem A) legnépszerűbb Bitcoin-bányász alkalmazás Android rendszerre. Szinte minden eszközön futtatható, és letisztult, egyszerű kezelőfelületének köszönhetően kifejezetten jól lehet használni. A Play Áruházban elég jó értékeléseket kapott. Szerencsére a név nem korlátoz, és különféle érméket tudsz bányászni vele.

Következtetés

Alapvetően könnyű nekiállni a kriptovaluták gyűjtésének, hiszen a telefonodra és a kiválasztott applikációra van csak szükség. Elvileg nem befolyásolja a telefon használhatóságát az, hogy fut a bányászalkalmazás. Azonban a huzamosabb ideig tartó használat miatt egy idő után a telefonod felmondhatja a szolgálatot. Így hosszú távon akár még többet is kerülhet a bányászat, mint amennyit ki tudsz az adott készülékkel bányászni. Kipróbálhatod, de szemmel látható eredményért mindenképpen próbálj meg számítógépen bányászni, főleg, ha van elég gyors GPU és CPU a gépedben.